Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Ik ben starter : heb ik recht op sneller mijn btw terug te krijgen?

Liquiditeitsproblemen voor starters. 

Wie een BTW -tegoed heeft, kan dat in principe terugbetaald krijgen aan het einde van de derde maand volgend op het kwartaal waarvoor de aangifte ingediend is. Omdat startende ondernemers vaak bij aanvang investeringen doen, kunnen zij door de voorfinanciering van de BTW in liquiditeitsmoeilijkheden komen.

Bent u een startende onderneming en heeft u het soms moeilijk om het hoofd boven water te houden? Wenst u meer financiële ademruimte te creëren. Lees dan zeker dit artikel, want wij verduidelijken onder welke voorwaarden u gebruik kan maken van de versnelde btw-teruggave.

Situatie.De btw dient voor de ondernemer een nul-operatie te zijn. Hij verdient hier niets mee, maar verliest hier ook niets door.

Echter, indien u als onderneming meer btw betaalt dan u ontvangt, kan u dit saldo terugvragen via de btw-aangifte. De fiscus zal dan binnen de 3 maanden, volgend op het tijdvak waarop de aangifte betrekking heeft, het btw tegoed op de rekening van uw onderneming storten. Concreet impliceert dit een wachttermijn van 6 maanden als u aan het begin van het kwartaal btw heeft betaald, maar op het einde van het kwartaal blijkt dat er een btw-overschot is.

Voorbeeld:

Uiterste datum teruggave bij btw overschot 1stekwartaal: 31/03/2020 + 3 maanden = 30/06/2020

Onderneming doet een investering op 02/01/2020. Deze investering wordt opgenomen in de btw-aangifte van het 1stekwartaal 2020. Deze aangifte wordt  uiterlijk 20/04/2020 ingediend.

De betaalde btw (dd. 02/01/2020) zal uiterlijk 30/06/2020 worden terugbetaald indien uit de volledige btw-aangifte een tegoed blijkt.

Probleem.Startende ondernemingen doen heel wat investeringen, waarop btw verschuldigd is.Ze ontvangen echter nog niet veel inkomsten doordat ze hun klantenbestand nog dienen uit te bouwen. Het lange wachten op de teruggave van het btw-tegoed kan echter leiden tot een liquiditeitsprobleem.

Versnelde teruggave.Omdat de wetgever de problemen van deze situatie inzag, werd een nieuwe regelgeving uitgewerkt. Deze geeft startende ondernemingen een financieel duwtje in de rug. Hoe werkt dit systeem nu concreet? Dankzij deze nieuwe wetgeving kunnen startende ondernemingen gedurende de eerste 24 maanden na de start van hun economische activiteit een maandelijkse teruggave van het tegoed aanvragen.

Wijzen om teruggave te krijgen.

Er zijn twee manieren om de btw sneller terug te krijgen.

Vergunning maandelijkse teruggave. Indien de startende onderneming aan onderstaande voorwaarden voldoet, zal ze hiervoor automatisch in aanmerking komen:

a) Btw-tegoed bedraag minstens 245 euro.

b) Maandelijkse elektronische btw-aangifte. 

c) Schriftelijk verzoek om maandelijks de btw terug te krijgen

In dit geval zal de ondernemer zijn btw terugbetaald krijgen, ten laatste in de 2emaand die volgt op het tijdvak van de aangifte.

Indiening kwartaalaangiften.

De startende onderneming kan er ook voor kiezen om de btw aan te geven per kwartaal. In dat geval zal de overheid proberen de btw terug te storten binnen de twee maanden volgend op de periode van de kwartaalaangifte. Dit is een maand sneller dan normaal.

Welke starters? De regeling is voorzien voor starters gedurende de eerste 24 maanden van hun zelfstandige activiteit. Stel, u bent uw zaak begonnen in mei 2019, dan zal u er nog gebruik van kunnen maken tot en met de handelingen in de btw-aangifte over de maand mei 2021, in te dienen tegen 20.06.2021.

Minimumtegoed. De versnelde teruggave kan uitsluitend voor btw-tegoeden van minimaal € 245.

Enkel maandaangevers! Het is vereist dat de aangiften op maandbasis én elektronisch ingediend worden.

 

Inwerkingtreding.Deze nieuwe regeling trad in werking op 1 januari 2020.