Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Autokosten: hoe kan je correcte kost inschatten?

De fiscale behandeling van bedrijfswagens is begin dit jaar gewijzigd. Deze websites en -tools geven u een kijk op de hiermee gepaard gaande kosten.

1. Aftrekbaarheid.
Het fiscaal aftrekbaar deel van de autokosten houdt sinds 2020 rekening met een brandstofcoëfficiënt. FLEET.be ( http://bit.ly/30h5WcK ) ontwikkelde een rekenmodule voor zelfstandigen, bedrijfsleiders en werknemers. Let op!  Voor een plug-inhybride geldt een bijzondere regeling: als die niet aan bepaalde voorwaarden voldoet, beschouwt de FOD Financiën ( https://financien.belgium.be/nl/faq/valse-hybrides ) hem als een ‘valse hybride’. De fiscale aftrekbaarheid wordt dan berekend op basis van de CO2 -uitstoot van een overeenstemmend model met enkel een verbrandingsmotor. Een actuele lijst van valse hybrides kunt u downloaden op https://bit.ly/3e3BatZ .

2. Totale kosten.
In de Kost en voordelen -rubriek van Milieuvriendelijkevoertuigen.be ( http://www.milieuvriendelijkevoertuigen.be ), een initiatief van de Vlaamse overheid, kunt u de total cost of ownership (TCO) van duurzame en conventionele wagens vergelijken. Dat kan als particulier, onderneming of VZW. De berekeningstool houdt rekening met alle relevante en actuele criteria: aankoopprijs, prijs van een laadbeurt, verbruik, verzekering, onderhoud, premies en fiscaliteit. Bovenaan het resultaat ziet u de besparing, en u kunt daarboven ook doorklikken naar de details van de berekening.

3. Hoe zit dat?
Automobielfederatie FEBIAC heeft samen met verhuurdersfederatie Renta Hoezitdat.be ( https://www.hoezitdat.be ) opgericht. Daarin worden relevante vragen over uw auto beantwoord. In de afdeling Fiscaliteit (via Thema’s ) vindt u enkele interessante onderwerpen terug over o.a. het voordeel van alle aard, de berekening van de belastingen, de invloed van opties en accessoires, het verschil tussen het mobiliteitsbudget en de (intussen door het Grondwettelijk Hof vernietigde) mobiliteitsvergoeding. Om de volledige artikels te kunnen lezen moet u zich wel registreren, maar dat kan gelukkig gratis en snel.

4. Verkeersbelasting.
Bij FEBIAC ( https://www.febiac.be ) kunt u onderdaan doorklikken naar Technicar , waar u van elke beschikbare wagen een technische fiche – incl. info over de fiscaliteit – kunt opvragen. Op de FEBIAC-homepage vindt u ook een link naar de Tax Calculator, voor de berekening van de BIV en jaarlijkse verkeersbelasting.

Vergelijk de ‘total cost of ownership’ van auto’s op Milieuvriendelijkevoertuigen.be. De vernieuwde fiscale aftrekbaarheid berekent u op FLEET.be.