Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Beleggen voor vennootschappen binnenkort enkel mogelijk met LEI-nummer

Om hogere transparantie en meer veiligheid op de financiële markten te creëren, heeft elke rechtspersoon die belegt in aandelen, obligaties, opties... vanaf 3 januari 2018 een LEI-nummer nodig. De nieuwe regel kadert in een uitbreiding van de huidige meldingsplicht voor financiële instellingen: zonder dat je klant over een LEI-nummer beschikt, zal de bank zijn transactie voortaan niet meer uitvoeren.

LEI staat voor “Legal Entity Identifier” en is een unieke cijfer- en lettercombinatie van 20 tekens die toelaat alleondernemingen die op de financiële markten actief zijn, te identificeren. Het nummer is gekoppeld aan belangrijke informatie over de onderneming (naam, maatschappelijke zetel…) en wordt opgenomen in een publiek toegankelijke databank.
Wie heeft een LEI-nummer nodig?
Enkel rechtspersonen zoals een NV, BVBA, V.O.F., VZW… hebben dit nummer nodig. Natuurlijke personen hoeven dus niets extra te doen.
Wanneer heeft je klant een LEI-nummer nodig?
 
Onder “handelen” in financiële instrumenten vallen niet alleen aan- en verkooptransacties (ook buiten de beurs), maar ook sommige transfers, vrijwillige actions en schenkingen. 
 
Concreet gaat het om het verhandelen van financiële instrumenten zoals aandelen, obligaties, staatsobligaties, futures, opties... Beleggingen in fondsen met variabel kapitaal, beleggingsverzekeringen, termijnbeleggingen of –rekeningen, kasbons of goud vallen niet onder de meldingsplicht. Daarvoor is dan ook geen LEI-nummer vereist.
 
 
Hoe krijgt u een LEI-code? U moet zo’n code aanvragen bij een Local Operating Unit (LOU) of een Registration Office. België heeft geen erkende LOU, maar er is wel een registratieagent actief, nl. GS1 Belgium & Luxembourg. U kunt de LEI-code aanvragen via de website (https://www.gs1belu.org/nl/lei-legal-entity-identifier) .
Kost dat iets? Ja, u betaalt € 89 voor de eerste registratie van de LEI-code. De verplichte jaarlijkse verlenging kost € 59.