Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Statuten nakijken nieuwe databank

Het nieuwe Wetboek van vennootschappen ven Verenigingen heeft niet enkel gezorgd voor de invoering van nieuwe spelregels in kader van het vennootschapsrecht. Het Wetboek heeft ook het levenslicht laten zien aan een zgn. Statutendatabank dat alle statuten van vennootschappen bewaart.

De statutendatabank bewaart alle versies van statuten van rechtspersonen

die voortkomen uit notariële akten die in België verleden zijn, en dat vanaf de oprichting van de rechtspersoon tot de allerlaatste bijwerking van de statuten. Dat betekent dan weliswaar dat statuten van vennootschap die onderhands opgericht worden zoals van een vennootschap onder firma (vof) en een gewone commanditaire vennootschap (comm. v.) niet in de statutendatabank staan opgenomen. De notaris is daar immers niet bij komen kijken.

U kunt de statutendatabank sinds 1 mei 2019 raadplegen op https://statuten.notaris.be/costa_v1/enterprises/search. Daarenboven is de raadpleging gratis. Wilt u gecoördineerde statuten van rechtspersonen raadplegen die vóór 1 mei 2019 verwerkt werden, dan kan daarvoor bij de griffie van de ondernemingsrechtbank van de zetel van de rechtspersoon aangeklopt worden. Voor alle duidelijkheid statuten die (moeten) worden aangepast aan het nieuwe vennootschapsrecht, komen uiteraard automatisch terecht in de nieuwe statutendatabank.

Opzoekingen dienen te gebeuren via het ondernemingsnummer van de rechtspersoon. Indien enkel de naam van de rechtspersoon gekend is, kan eventueel een beroep worden gedaan op de zgn. Kruispuntbank van Ondernemingen. Opzoekingen kunnen daar wel op naam gebeuren (https://kbopub.economie.fgov.be/kbopub/zoeknaamfonetischform.html). Het is een kleine omweg dan weliswaar, maar op die manier kan het ondernemingsnummer van een rechtspersoon wel achterhaald worden.