Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Woonbonus: notarissen vrezen dat duizenden dossiers niet meer rond geraken

Notarissen vrezen dat ze duizenden dossiers voor een woonlening niet rond krijgen voor het jaareinde. Daardoor dreigen die kandidaat-kopers niet meer te kunnen genieten van het voordelige 'oude' stelsel.

 

                              

Door de massale troom van mensen die nog van de woonbonus gebruik willen maken, vrezen de Vlaamse notarissen dat ze nooit alle dossiers voor het jaareinde rond krijgen. Die deadline is belangrijk, omdat het fiscaal voordeel van de woonbonus vanaf volgend jaar een stuk kleiner wordt.

De koper kan de oude woonbonus maar genieten als de authentieke akte van de woonlening voor 31 december bij de notaris is getekend.
De meeste banken aanvaarden nog dossiers tot 15 november, maar de notaris heeft normaal twee à vier maanden nodig om een dossier rond te krijgen.
Hij moet een honderdtal checks doen en attesten opvragen bij tal van administraties. December is bovendien een maand met veel vakantiedagen en dit jaar waarschijnlijk ook stakingsdagen. Daarom vrezen de notarissen dat veel dossiers niet meer voor het jaareinde afgewerkt raken.

 

In oktober was er een stijging met 34 procent. Zo’n piek hebben we nog nooit gezien namens de Federatie van Notarissen.
In de tweede jaarhelft worden 46.000 à 48.000 transacties verwacht.

De banken hebben de voorbije maanden hard gestreden om de klant. In oktober kwamen er zo’n 750 dossiers per dag binnen bij marktleider BNP Paribas Fortis. Dat is het drievoud van in het voorjaar. Daarin zaten veel herfinancieringen, maar die bezorgen de notarissen ook extra werk.