Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Zoeken

Ons kantoor

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider

Adresgegevens

Hoofdkantoor Groot Aalst:
Halsesteenweg 42
9402 Meerbeke (Ninove)
Tel: 054/24 75 15
Tel: 053/39 53 13
Fax: 054/24 75 16
Kantoor Aalst:
Kareelstraat 100
9300 Aalst
0484 18 74 34Kantoor Gent (op afspraak):
Brabantdam 150
9000 Gent
0484 18 74 34

Speculatietaks ook mogelijk bij verlies


De belastbare basis van de speculatietaks wordt de meerwaarde in oorspronkelijke munt, bijvoorbeeld de dollar. Dat betekent dat u soms taks zult moeten betalen als u omgerekend naar euro verlies boekt.

 

De federale regering is van plan een speculatietaks in te voeren op 1 januari 2016. Particuliere beleggers zullen een taks van 33 procent moeten betalen als ze een meerwaarde boeken op beursgenoteerde aandelen, opties en warrants die ze binnen de zes maanden na aankoop weer verkopen.

De krachtlijnen van de nieuwe belasting zijn al enkele weken bekend, maar over veel concrete modaliteiten bestond nog onduidelijkheid. Een van de vragen was of de meerwaarde in oorspronkelijke munt of de meerwaarde in euro wordt belast.

'Het is de bedoeling te kijken naar de meerwaarde in oorspronkelijke. Veel zal dus afhangen van de evolutie van de vreemde munt waarin u belegt.

Stel dat u in dollar een meerwaarde van 3 procent boekt op een pakket aandelen van Apple. Dan betaalt u 1 procent taks (33% op de meerwaarde van 3%), ongeacht de evolutie van de dollar tegenover de euro. Als de dollar met 6 procent daalt, hebt u pech. Dan boekt u in euro een minwaarde van 3 procent, maar betaalt u toch speculatietaks. Maar u kunt ook geluk hebben. Als u een minwaarde boekt in dollar maar door de stijging van de dollar een meerwaarde boekt in euro, betaalt u geen speculatietaks.